Sestavine za 4 osebe:
24 dag svezega zelja
15 dag krompirja
3 dag maščobe
2 dag suhe slanine
3 dag čebule
strok česna
2 dag moke
1,25 l jušne osnove ali vode
1 dag paradižnikove mezge
sol in poper
Zelje narežemo na rezance ali kocke, prav tako tudi krompir.
Na maščobo damo na kocke narezano slanino in seseskljano čebulo. Ko zarumeni,
dodamo strt česen in zelje. Premešamo, prilijemo malo vode in dušimo. Ko je zelje
na pol mehko, vse skupaj pomokamo, prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo in
dolijemo jušno osnovo ali vodo. Dodamo krompir. Juho začinimo s soljo in poprom.
kuhamo tako dolgo, da se krompir stopi v ustih, ko juho pokusimo.
Tako juho so jedli viničarji, ko še ni bilo toliko mesa in je bila revščina. Sedaj jo obožuje
tudi škrat Biser, ki ima rad vse, kar narava ponuja in je pripravljeno doma!