O društvu

Turisti, turizem in turistično društvo Vinska Gora... So bile besede, ki so močno vzburjale misli in porajale ideje dvaindvajsetih Vinskogorčank in Vinskogorčanov v daljnem letu 1987. To leto je bilo TD tudi ustanovljeno.

Turistično društvo Vinska Gora

Deluje vse od leta 1987, ko se je odprl Večnamenski dom v Vinski Gori. Takrat so se mladi Šentjanžani zavzemali, med njimi Franc Špegel in Anica Drev, da bi Vinsko Goro postavili na zemljevid Slovenije. V začetku devetdesetih let 20. stoletja,  jim je to tudi uspelo in se do danes obdržalo.

Kraj se razvija in z njim tudi pestrost ponudbe, da bi v kraj privabili čim v več gostov, da nam potrdijo, da smo doma v resnično lepem kraju.

V publikaciji predstavljamo kratko zgodovino kraja in njegovo gostinsko, športno in turistično ponudbo v kraju. Od planinskih in pohodniških poti, Učne poti škrata Bisera, ki je bila leta 2019 izbrana za najboljšo tematsko pot, ki povezuje dve lokalni skupnosti, Mestno občino Velenje in občino Dobrna in že obstoječe ponudnike – Vovkov mlin, Zbirko starin Blažiš in Domačijo Lamperček, do kje si dobro postrežen ali s priljubljenimi jedmi ali domačo kuhinjo, kje se lahko sprostiš in kje lahko kupite doma pridelano zelenjavo in sadike ter rože za lepše okolje.

Znani smo po prijaznosti in gostoljubnosti, zato vas vabimo, da nas obiščete! Spoznajte nas in se prepričajte!

Z odmevnimi prireditvami, kot so: Slovenska polka in valček, Novoletni video meh, Poglej in zadeni, Parada humorja, Med vinskimi trsi, Avsenikov koncert, Veseli tobogan, Prizma optimizma in druge, smo ime kraja uspešno ponesli po Sloveniji in v zamejstvo. Ob obiskih turistov smo kalili naše gostoljubje in urejali domača okolja; ob vsebinah prireditev pa smo odpirali skrinje naše kulturne in naravne dediščine.

V zadnjih 10 letih smo prepoznavni po tradicionalnih prireditvah: Revija zmagovalcev festivalov NZ glasbe, Družinskem vikendu na Tuševem in Mlinarski nedelji. Sodelujemo v večini projektov in aktivnosti TZ Slovenije, RTZ SAŠKA in TZ Velenje. Bogato turistično ponudbo kraja promoviramo na sejmih in prireditvah po Sloveniji. Veliko damo tudi na izobraževanje. Ponosni pa smo na delo mladih. Leta 2018 smo ustanovili Mladinsko sekcijo, ki nadaljuje delo M-TIC. Najbolj pa smo ponosni na Učno pot škrata Bisera, ki je postala v letu 2019 Naj tematska pot v Sloveniji.

Po letu 2000 smo naše ideje in delovno vnemo preusmerili v pomoč pri obnovi kulturnih in naravnih danosti v kraju: Starovaško središče, Vovkov mlin, Grilova domačija…

Ob teh pomnikih lepote in morda preteklosti smo kulturno izročilo beležili v različnih knjigah, zbornikih, zloženkah in razglednicah.

Letno pripravljamo pet pomembnih prireditev kot so: Revija zmagovalcev festivalov narodno zabavne glasbe, Janezov sejem, Mlinarsko nedeljo, Družinski vikend na Tuševem in Pohod po učni poti škrata Bisera.

Predstavljamo se na različnih sejmih po Sloveniji. Sodelujemo na sejmih in Mestni tržnici v Velenju. Sodelujemo na prireditvah v Velenju in Vinski Gori, ter drugot kjer smo povabljeni.

Velik del energije namenjamo vodenju  izletnikov po kraju. Hkrati z raznimi informacijskimi tablami opremljamo pomembna stičišča in postojanke v okolici.

Izjemno dobro je sodelovanje z KS in društvi Vinska Gora, RTZ SAŠKA,  TZ Velenje, Zavodom za turizem ŠD, MO Velenje in Festivalom Velenje. Prav tako tudi s TZ Slovenijo.

Organi društva

UPRAVNI ODBOR

 • Ana Žerdoner, predsednica in tudi pravni in uradni zastopnik TD Vinska Gora.
 • Katja Jan, podpredsednica
 • Marko Lesjak, član
 • Nina Lesjak, članica
 • Stanko Lesjak, član
 • Matic Učakar, član
 • Janja Podpečan, članica
 • Danica Blaj, članica

NADZORNI ODBOR

 • Franc Špegel, predsednik
 • Nada Štravs, član
 • Jana Drev, član

DISCIPLINSKO RAZSODIŠČE

 • Mateja Učakar, predsednik
 • Zorica Špegel, član
 • Anja Foršner, član