Sestavine:
60 dag gladke bele moke
tipa 500
30 dag koruzne moke
4 dag svežega kvasa
7 dl vode
2 dag sladkorja
1 dl olja
1,5 g soli
Nadev:
30 dag mletih orehov
sladkor po okusu
vanilij sladkor po okusu,
lahko dodate tudi vanilijino aromo ali
Bourbonsko vanilijo, po želji
cimet po okusu
Namesto orehov lahko uporabite naribana jabolka, lešnike, borovničevo
marmelado…uporabite domišljijo.
V posodo gnetalnika presejemo polovico bele moke, dodamo kvas, sladkor in 2 dl
tolpe vode 40 °C. Ostalo vodo v kozici zavrite, ji dodajte olje, sol in poparite koruzno
moko. Pustite, da se ohladi 30 – 40 °C. Ohlajeno koruzo dodajte v posodo gnetalnika,
nato dodajte ostalo moko in vse sestavine zgnegite v srednje trdo testo. V gnetalniku
naj se gnete 10 minut na drugi stopnji hitrosti. Pustite počivati na toplem, da naraste
za enkratno količino.
Med tem zmešajte vse sestavine za nadev, tako da vam bo okusen!
Testo rahlo pregnetite in pustute počivati še 15 minut.
Potem si pripravite prostor na pultu ali mizi. Prt, ki ga pomokate, da se testo ne
prijemlje blaga. Na prt iz posode lepo položite testo, ki ga bsote razvaljali na dober
centimeter debelo, v obliko kvadra. Testo posujete z nadevom, ga razvrstite po
celotni površini in začente zvijati, kot potico. Potem pa jo zvijte v hleb, kot na sliki.
Kruh položite na nizek pekač obložen s paprijem za peko. Nanj lepo položite kruh,
ga pokrijete z neodišavljenim prtičem ali kuhinjskim servetom, za toliko časa, da se
pečica segreje na 220 °C.
Tik preden kruh vložite v pečico, ga premažite z žvrkljanim jajcem.
Pecite vnaprej ogreti pečici an 220 °C, kjer pečete 10 minut. Po izteku tega časa,
zmanjšate temperaturo na 190 – 200 °C in pecite še 25 minut, da bo zlato rumeno
zapečen.
Ga vzamete iz pečice, ga pokrijete, da se počasi ohladi!
Dober tek!
Od kod ime Biserov kruh? V Vinski Gori se ob prazmikih že zelo dolgo peče
ognjiščni kruh. Naš škrat Biser, ki sicer živi v gozdu, lahko pri mlinarju dobi
Ognjiščni kruh, a le, če prinese s seboj dovolj sadežev, ki jih nabere po poti. Zato so
tu orehi, ki jim dodamo malo sladkorja. Pripravi se testo za kruh, se ga razvalja, posuje
s suhimi orehi in malce sldkorja, zvije, kot potičko in je že tukaj Biserov kruh. Da pa
kruh ni kar tako, smo recept pouzeli po znanem slovenskem peku Franciju Planincu,
ki se nahaja v njegovi knjigi Kruh in pecivo po domače, Celje 2016.