Znamenitosti kraja

Ob prometni cesti Arja vas – Velenje se z desne smeri v smeri Velenja odstre slikovita podoba kraja pod imenom Vinska Gora. Na razgibanem pobočju se je na skali iz lehnjaka usidrala cerkev sv. Janeza Krstnika na peči.

 

 

Vinska Gora

Naš kraj s slikovito cerkvijo na skalnem pomolu se je kar nekajkrat preimenoval: Sv. Janez Krstnik na Peči, Št. Janž na Peči, Št. Janž na Vinski Gori ali kar Šentjanž.

Po drugi svetovni vojni so po vladni uredbi celo področje kraja poimenovali Vinska Gora in tako se imenuje še danes. Kraj sestavlja več vasi : Vinska Gora, ki je sodobno središče kraja. Nahaja se ob vznožju pobočja in deloma na pobočju.

V dolini so šola, vrtec, Večnamenski dom, trgovina in gasilski dom. Naselje Prelska pokriva vzhodni del kraja in je pretežno ravninsko, Spodnja Črnova, Zgornja Črnova, Lipje, ki je najbolj strmo področje in se nahaja pod Gonžarjevo pečjo, Janškovo selo, Lopatnik in Pirešica.

Cerkev predstavlja najpomembnejšo dominanto v prostoru, ki je najizrazitejša, ko se pripeljemo po omenjeni cesti iz Arje vasi proti Velenju. Ko se približamo odcepu za Dobrno, se že znajdemo na področju Vinske Gore. Prevozimo še nekaj zavojev ob potoku Pirešica in že se nam odpre enkraten pogled na kraj in cerkev, ki se nahaja na višini 473 m n. v na skalnem pomolu.

Cerkev sv. Janeza Krstnika

Možen je ogled notranjosti cerkve, Krstnikovega doma (oprema iz prvega Slovenskega parlamenta) in okolice vaškega središča z vaškim periščem.
Župnik g. Tone Kraševec |031731849

Vovkov mlin

Vovkov mlin se nahaja na meji med Dobrno in Vinsko Goro. Je edini delujoči mlin v MO Velenje. Obnovljen je bil pred desetimi leti. Na Vovkovi domačiji vsako leto, drugo nedeljo v septembru, KUD Dobrna v sodelovanju s TD Vinska Gora in Vovkovo domačijo pripravijo prireditev MLINARSKA NEDELJA. Na prireditve je vedno več kot tisoč obiskovalcev. Mlin si je možno ogledati vsak dan, za večje skupine se priporoča najava.
Domačija Vovk (Pungartnikovi) |031211331

Vaško perišče

Vaško perišče s požarnovarnostnim bazenom se nahaja v starem središču kraja ob cerkvi sv. Janeza Krstnika. V letu 2002 je bilo temeljito obnovljeno. Leta 2013 smo ob njem postavili informacijsko tablo. Voden ogled je možen ob predhodni najavi, sicer si ga lahko ogledajo turisti in obiskovalci sami.
Franc Špegel |041753402

Gonžarjeva peč

Poleg cerkve na skali, je ena večjih znamenitosti kraja tudi Gonžarjeva peč. Okrog peči in na peč so sprehajalne poti, na peč pa vodi tudi planinska pot Po poteh Vinske Gore. Na peči je izjemna razgledna točka. Na peč vodi tudi plezalna pot. PD Vinska Gora je pred leti tu naredil Učni poligon - plezalna pot Gonžarjeva peč.
Tomaž Kumer |031239693

Večnamenski dom

Večnamenski dom v središču Vinske Gore je poznan po številnih prireditvah. Že pred 25 leti so v njem gostili TV oddaje, kot je Novoletni video meh. Tudi kasneje so bili še štirje snemani v tem domu. Bile so še oddaje: Slovenska polka in valček - tudi petkrat, Poglej in zadeni - kar dvaintridesetkrat, Med vinskimi trsi. Parada humorja. Številni koncerti znanih ansamblov in pevcev. Tudi sedaj je možen najem dvorane za različne prireditve. Dvorana sprejme do 1.000 obiskovalcev.
Jože Ograjenšek |041776485

Grilova domačija

Eko muzej Grilova domačija se nahaja v zaselku Lipje. Odprt je od 1. maja do 30. septembra, v petkih, sobotah in nedeljah med 10. in 17. uro. Za večje skupine pa tudi med tednom po predhodni najavi. Na domačiji ima Društvo zeliščarjev Velenje zelo bogat zeliščni vrt.
Muzej Velenje |038982630

Od kod ime Vinska Gora?

Kraju je podarila ime vinska trta; konec 19. stoletja je trtna uš uničila vinograde, danes ponovno oživljajo vinogradništva in na ta način vračajo upravičenost imena.

Morda pa je bila povod za ime tudi vzpetina  na vzhodnem delu KS –  Vinska gora z 806 m nadmorske višine.

Na kakšne načine lahk kraj spoznajo obiskovalci?

  • Peš (Po poteh Vinske Gore; PD), Učna pot škrata Bisera.
  • S kolesom (Šentjanška in Vinskogorska kolesarska pot; TD).
  • Z osebnim avtomobilom blizu 100 km urejenih asfaltnih cest in drugih javnih poti.
  • Z avtobusom s koroške strani preko Pake ali odcepa iz regionalne ceste v centru Vinske Gore, z Dobrne pa po cesti v Loke.
  • Ježa konj je mogoča po mnogih poljskih poteh.