| Sestavine | |
|---|---|
| 500 g (cca. 5 pesti) | vršičkov kopriv |
| 100 g | zmletih orehov |
| 100 ml | olivnega olja |
| 3 žlice | naribanega parmezana |
| 500 g | skute |
| 3 zrna | česna |
| polovica | limone (sok) |
| 0,5 vrečke | pecilnega praška |
| Sol in poper po želji |
Koprive operite, malce razrežite in dajte v odcejevalno posodo ali cedilnik. Prelijte jih z enim litrom vrele vode. Pustite, da se dobro odcedijo in ohladijo.
Ohlajene koprive dajte v multipraktik ali mešalnik, dodajte jim ostale sestavine, razen skute in zmeljite v gladko zmes. Po potrebi, da bo zmes še bolj gladka, postopoma,
po kapljicah, dodajajte olivno olje. Na koncu (lahko) dodate skuto!
Namaz dajte v posodo s pokrovom in shranite v hladilniku, najdlje 3 dni.
Če ga pripravite brez skute, je lahko v hladilniku do dveh tednov. Pesto lahko uporabite za solate, testenine, ali v tortiljah – lahko se zamrzne in uporabi kasneje!
Za 500 g skute, vzamemo 15 dag tega pesta.

