Učna pot Škrata Bisera

Ste pripravljeni na popotovanje s škartom Biserom? Učna pot škrata Bisera, najboljša tematska pot leta 2019, povezuje šest točk, ki pripovedujejo bogato zgodovino Doline mlinov.
1.

Domačija Lamperček

Pričetek ogleda učne poti je na Domačiji Lamperček. Pot ima šest točk na katerih izvemo bogato zgodovino območja Doline mlinov. Voden ogled traja od 1,5 – 2 uri. Na Domačiji Lamperček sprejme skupino lokalni vodnik. Pred lipo, staro več kot 500 let (posadili so jo Turki, saj je bila tod mimo glavna cestna povezava za Koroško) lokalni vodnik predstavi pot, obiskovalcem razdeli zgibanje in jih povabi na pot.

2.

Temnjaški potok

Med potjo iz prve na drugo točko so proti zahodu lepi pogledi na Mozirske planine in Savinjske alpe. Pri Gorjančevem mlinu vodnik predstavi pomen Temnjaškega potoka ob katerem je včasih mlelo 13 mlinov. Pot nadaljujejo po dolini mlinov do naslednje točke.

3.

Vovkov mlin

Ko prispete do Vovkove domačije, se lahko usedete na klopi z mizami in si privoščite okrepčilo iz nahrbtnika. Nato vam odzivnik predstavi zgodovino Vovkovega mlina in stop.
Mlin je prvotno mlel predvsem za grajsko gospodo Kačjega gradu. Po predhodnem dogovoru si lahko ogledate tudi delovanje mlina. Pot nadaljujete še nekaj časa ob Temnjaškem potoku, nakar vas smerne table usmerijo desno po gozdni cesti.

4.

Gozdna sprostitev

Na tej točki vam lokalni vodnik predstavi pomen gozda za naše življenje, spoznali boste nekaj dreves značilnih za to območje in sodelovali pri sprostitveni vaji. Sproščeni boste nadaljevali pot do Kačjega gradu.

5.

Kačji grad

Na Kačjem gradu vam bo vodnik predstavil njegovo zgodovino, ki je zares bogata. Od tam pa je tudi proti vzhodu lep pogled proti Konjiški gori. Na informacijski tabli boste lahko prebrali zanimivo legendo iz časov, ko so tu živeli graščaki. Med potjo do šeste točke, si boste v poletnih časih lahko ogledali domače živali Marovškove domačije.

6.

Zbirka starin Blažiš

Gospod Peter Habe je eden večjih zbirateljev starin na Celjskem območju. Po predhodnem dogovoru si boste lahko ogledali zbirko koles za vse poklice.

Pot nadaljujete do Domačije Lamperček, kjer se od vas poslovi lokalni vodnik.Vi pa si lahko po predhodnem dogovoru ogledate oboro divjadi, lovski muzej in še kakšno znamenitost na domačiji. Pripravijo vam lahko tudi napitke ali malice. Nudijo pa vam tudi prostor, kjer lahko nadaljujete izobraževalno dejavnost tega dne.

Predstavili smo vam okvirni program, katerega lahko nadgradimo ali prilagodimo vašim željam in zahtevam.

Brošura škrata Bisera