3–5 prgišč cvetov dišečih vrtnic (samo venčni listi)
sok 2 limon
200 g sladkorja
3 l vode
Naberite odprte cvetove dišečih vrtnic. Barva ni pomembna, vendar le če boste namakali
rdeče vrtnice, bo sok lepe rdeče barve. Cvetne (venčne) liste odtrgajte, preostalo pa zavrzite (čašne
liste in prašnike). V posodo dajte vrtnične lističe, potresite po njih sladkor in dodajte limonov sok.
Prelijte s prekuhano ohlajeno vodo. Premešajte in dajte v hladilnik, kjer naj se listi namakajo vsaj
24 ur. Občasno premešajte. Po dnevu namakanja precedite. Pozor! Nikar ne stiskajte ali mečkajte
lističev, sicer bo sok grenak. Samo precedite in vaš čudovito aromatični sok je pripravljen.
Poskusite, če se vam zdi premalo sladek, dodajte še malce sladkorja po svojem okusu.
Kdor nima primerne vrtnice, naj ne bo žalosten. Uporabite lahko tudi vrtnični hidrolat. Pozorni
bodite pri nakupu, da je narejen z destilacijo vrtničnih cvetov ter da je primeren za uživanje (da ni
le z umetno, sintetično aromo odišavljena voda).