Sestavine za 5 oseb:
300 g ajdove kaše
500 ml mleka
500 ml vode
30 g masla
1-2 ščepca soli
2 celi jajci
500 g skute (nepasirana)
250 g suhih sliv
1 čajna žlička cimeta
1/2 čajne žličke
muškatnega oreščka
4 jedilne žlice sladkorja
90 g kisle smetane (1/2
lončka)
maslo za mazanje pekača
V posodo odmerimo vodo in mleko. Postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre.
Nato solimo in dodamo ajdovo kašo. Ajdovo kašo kuhamo 18 minut.
Med kuhanjem naj nalahno vre. Vmes občasno premešamo. Minutko ali dve pred
koncem k ajdovi kaši vmešamo še maslo, da se stopi. Ko je Ajdova kaša kuhana, jo
odstavimo in pustimo nekaj minutk da se malenkost ohladi. Ne skrbite, ker ajdova
kaša ni vsrkala vse tekočine, prav je tako. Priklopimo električno pečico in
temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Medtem ko čakamo, da se ajdova kaša malo pohladi, v skledo denemo skuto, kislo
smetano, jajci, muškatni orešček, cimet ter sladkor. Vse sestavine dobro premešamo
med seboj v enotno zmes (s pomočjo ročnega mešalnika ali pa metlico za stepanje).
Dodamo še suhe, razkoščičene slive in jih z žlico nežno vmešamo v skutino zmes.
K zmesi iz skute in suhih sliv primešamo še kuhano ajdovo kašo. Vse skupaj dobro
premešamo s kuhalnico in zmes vlijemo v pekač, ki smo ga namazali z maslom.
Pazimo, da suhe slive čim bolj enakomerno razporedimo po pekaču.
Pečemo 30 minut v pečici, ki smo jo ogreli na 170 °C. Ko je ajdova kaša s skuto in
suhimi slivami pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut v pekaču, da jo
bomo lažje razkosali na poljubne dele.
Poleg ajdove kaše s skuto in suhimi slivami se odlično poda kompot iz suhih sliv, ki
le še dodatno poudari okus jedi.
Naj vam tekne!